• ReVino Bucharest Wine Fair
  • Harta viticola a Romaniei

Feteasca Regală

 

Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România. A fost  descoperit după 1930 în Transilvania, lângă Sighişoara, fiind un hibrid între Feteasca albă și Grasa de Cotnari.

 

Sinonime

Dănășană, Galbenă de Ardeal, Kirayleanka, Königstraube 

 

Caracteristici strugure

 

Feteasca Regală face parte din categoria soiurilor semi-aromate, la fel ca Chardonnay-ul. 

Datorită producției  sale ridicate (15-20 t/ha), a fost un soi răspândit și foarte apreciat în perioada comunistă, pe când era căutată producția masivă.

Zonele de exploatare a soiului se întind în toată țara.

Butucul de Fetească Regală este destul de rezistent la ger, dar sensibil la mucegai.

Florile de Fetească Regală sunt hermafrodite, soiul fiind autofertil.

Strugurele conține, în pieliță, o concentrație ridicată de tanini, fapt rar pentru un soi de vin alb. Concentrația de zahăr în strugurii de Fetească Regală poate atinge peste 220 g/l (adică 13%vol alcool), în ani mai călduroși.

Perioada de recoltă se aproprie de cea a Merlot-ului (jumătatea lui septembrie).


Vinuri obținute

În general, ajungând în fiecare an la o maturite deplină, din Fetească Regală se poate obține un vin corpolent, cu arome intense și cu un mare potențial de învechire. Taninurile fine din pielița strugurilor contribuie cu un factor de rezistență învechirii, față de alte soiuri de vin alb. Este un soi din care pot rezulta vinuri spumante de excepție.

 

Gustativ și olfactiv

  • flori precum trandafir, flori de câmp,
  • fructe precum caise uscate sau migdale, mai ales pentru vinul vinificat în barrique.

 

Asocieri culinare

Pentru o Fetească Regală tânără:

  • piept de vițel/sau limbă fiert cu cartofi la cuptor și sos cremă cu hrean
  • păstrăv prajit în unt cu cartofii nature și pătrunjel
  • sarmale în frunză de vită cu smântână și mămăligă
  • dorada la grătar cu unt cu salvie și cartofi pai
  • creveți la tigaie cu ulei de măsline, ustroi, rozmarin și ardei iute
  • calcan la cuptor cu sos cremă de crustacee și orez sălbatic

 

Pentru o Fetească Regală învechită în lemn (butoi):

  • risotto clasic cu ciuperci porcini
  • pui la cuptor cu legume de sezon și piure de cartofi
  • piept de vițel (sau limba de vițel) fiert cu cartofi la cuptor și sos cremă cu hrean
  • salată de vinete clasică cu paine proaspată facută pe plită
  • ratatouille clasic la cuptor
  • sarmale în frunză de viță cu smântaână și mămăligă



 

Feteasca Regala

 

Feteasca Regala

 

Alți struguri albi: Crâmpoșie, Crâmpoșie Selecțtionată, Creață (Riesling de Banat), Galbenă de Odobești , Iordană (Iordovană), Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Mustoasă de Măderat, Plăvaie, Tămâioasă Românească, Șarbă, Zghihară.

Turism viticol - harti
Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?