v Informatii utile, turism oenologic
  • ReVino Bucharest Wine Fair 2019
  • WINE BARS SHOPS BUCHAREST
  • Turism viticol in Romania

INFORMATII UTILE


Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț

Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț

  Cum pun în valoare vinificatorii strugurii de pe rod care au trecut prin primul îngheț al iernii? Îi transformă în ice wine sau vin de gheață, o licoare dulce și aromată, care, precum esențele tari, se păstrează în sticle mici.     Ice wine se obține doar în [...]

Detalii...

Wine Bars - Shops - Bistro in Bucuresti

Wine Bars - Shops - Bistro in Bucuresti

              CENTRUL VECHI       Abels Wine Bar - Wine Bar, Shop & Appetizers       Strada Pictor Nicolae Tonitza 10, Sector 3, București   0371 033 [...]

Detalii...

Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânzeturile

Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânzeturile

 Orice gustare poate fi transformată într-o experiență culinară deosebită atunci când reușești să găsești combinația perfectă de alimente. Conceptul de food pairing nu este nou, însă cu siguranță merită să îi oferim mai multă atenție de fiecare dată când pregătim un platou de [...]

Detalii...

Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani

Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani

  Anul acesta, cunoscutul vin vrâncean Galbenă de Odobești sărbătorește 50 de ani de când a fost îmbuteliat prima dată de VINCON pentru a sta pe mesele românilor. Pentru a marca acest moment istoric, VINCON Romania vine vara aceasta cu două noutăți: restilizarea etichetei sticlei de Galbenă de [...]

Detalii...

 Consumul de vin a crescut în România. Producția mondială de vin, la un minim istoric

Consumul de vin a crescut în România. Producția mondială de vin, la un minim istoric

    Un nou raport al OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) prezintă datele oficiale ale consumului de vin în 2017, suprafețele cultivate cu viță-de-vie la nivel mondial, producția de vin, dar și informații despre importul și exportul de vinuri.   Conform raportului, suprafața [...]

Detalii...

OIV: Producția globală de vinuri, o creștere estimată de 12% în 2018

OIV: Producția globală de vinuri, o creștere estimată de 12% în 2018

      OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) estimează pentru anul 2018 o producție de vin ridicată la nivel mondial, după un minim istoric înregistrat în 2017. Conform aceleiași surse, România, una dintre principalele țări producătoare de vinuri din Europa, [...]

Detalii...

Butoiul de stejar

Butoiul de stejar

  Numărul de întrebuințări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă și tanin. Podgoriile mai puțin celebre din Bordeaux utilizează butoaie folosite de la marile Chateau-uri și, de aceea, efectul baricării se simte [...]

Detalii...

Asocierea vinului cu mancarea

Asocierea vinului cu mancarea

  Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vinului cu mancarea este în totalitate o experientă personalizată de tine și de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de [...]

Detalii...

Istoria vinului

Istoria vinului

      Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar specialiștii spun că la început vița-de-vie a fost [...]

Detalii...

De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate

De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate

          Vinotecile sau wine barurile oferă o mare varietate de vinuri din diferite soiuri de struguri, din diferite tări ale lumii, vinificate în diferite stiluri. Dar o mare diversitate poate fi și derutantă în alegerea unui vin pentru începători sau simpli iubitori, [...]

Detalii...

Wine Bars - Shops - Bistro în Timișoara

Wine Bars - Shops - Bistro în Timișoara

            Vinto - Gastro Wine Bar Strada Florimund Mercy 4, Timișoara 0755 080 028 www.vinto.ro     Enoteca de Savoya - Wine Bar, Shop & Appetizers Strada Eugeniu de Savoya 11, Timișoara 0256 433 644 www.enotecadesavoya.ro     The Wine Guy - [...]

Detalii...

Wine Bars - Shops - Bistro în Cluj-Napoca

Wine Bars - Shops - Bistro în Cluj-Napoca

              Crush Wine Bar Cluj - Wine Bar, Shop & Bistro Strada Victor Deleu 1, Cluj-Napoca 0733 968 344 www.crushbar.ro     The Office Wine Bar - Wine Bar, Shop & Bistro Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 77, [...]

Detalii...

Reguli de bază pentru degustarea vinului

Reguli de bază pentru degustarea vinului

  - pentru a examina culoarea aveți nevoie de o suprafață albă; - la degustări formale, veți fi nepopulari dacă fumați, v-ați parfumat sau aveți un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri, deși, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, [...]

Detalii...

Viticultura în România

Viticultura în România

  Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unitățile de habitat viticol din România sunt:   Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu [...]

Detalii...

România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate

România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate

    La nivel mondial, suprafețele de viță-de-vie cuprind peste 10.000 de soiuri și au suferit schimbări considerabile în ultimii 15 ani. OIV - International Organisation of Vine and Wine a prezentat o imagine de ansamblu asupra distribuției varietăților de viță de vie din lume și examinează tendințele [...]

Detalii...

Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?

Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?

  Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog.   Efectul acestor trăsături se reflectă [...]

Detalii...

Productia de vinuri romanesti, crestere estimata comparativ cu anul trecut

Productia de vinuri romanesti, crestere estimata comparativ cu anul trecut

  În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc recent la sediul OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) din Paris, directorul general Jean-Marie Aurand a prezentat o serie de estimări privind producția mondială de vin pe 2017.    Per total, pentru 2017, se estimează o producție de vin [...]

Detalii...

Soiurile locale de struguri, readuse în atenția consumatorilor de către viticultori

Soiurile locale de struguri, readuse în atenția consumatorilor de către viticultori

  Progresul vinurilor românești din ultimii ani este semnificativ, iar producătorii au înțeles că dacă vor să se diferențieze pe o piață puternic concurențială, miza câștigătoare o reprezintă soiurile locale de struguri. Astfel, cramele care duc mai departe tradiția viticolă din zonele pe care le [...]

Detalii...

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun

  În încercarea a afla cum va fi anul 2017 pentru producția de vinuri românești, am vorbit cu cei care au urmărit de aproape culturile de viță-de-vie. Viticultorii din țară ne-au spus cum a influențat vremea lucrările din vie, ne-au dat detalii despre recoltă și despre noutățile cramelor pe care le [...]

Detalii...

Clasificarea vinurilor

Clasificarea vinurilor

        Vinuri de consum curent: ▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; ▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%;     Vinuri de calitate: ▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%; ▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - [...]

Detalii...

Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare

Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare

  Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București   Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book of Records. În acest moment expoziție cuprinde peste 25.000 [...]

Detalii...

Sticla de vin şi identitatea regională

Sticla de vin şi identitatea regională

Aşa conservatoare şi plină de chichiţe cum poate părea lumea vinului, ea este pentru mine o dovadă vie a evoluţiei aş putea spune instinctuale a pieţei, a cererii şi a ofertei, dacă vreţi a “infamului marketing”. E destul de interesant de văzut cum odată cu descoperirea sticlei, lumea vinului a ştiut să-şi [...]

Detalii...

Negru de Drăgășani, the new black

Negru de Drăgășani, the new black

  În decursul acestui an, am participat la mai multe degustări care au avut în centrul atenției Negru de Drăgășani, semn că acest soi de sturgure începe să fie privit cu interes de vinificatorii din România. Poate vă va surprinde să aflați că acest soi românesc este un [...]

Detalii...

Vinul pentru desert - Vinul de paie

Vinul pentru desert - Vinul de paie

  Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia [...]

Detalii...

Cuvinte utile pentru degustătorii de vin

Cuvinte utile pentru degustătorii de vin

  Zahăr rezidual: cantitatea de zahăr ramasă în vin după încheierea procesului de fermentare.   Volatil: ceva care se transformă rapid în vapori mirositori. Toate vinurile sunt, într-o oarecare masură, volatile. Ele sunt volatile dacă sunt calde și au fost făcute din soiuri foarte aromate. Se [...]

Detalii...

Dimensiunile sticlelor de vin

Dimensiunile sticlelor de vin

  Split – 0.187 L   Half – 0.375 L   Standard – 0.75 L   Magnum – 1.5 L   Marie – Jeanne – 2.25 L   Double Magnum – 3.0 L   Jeroboam – 5.0 L   Imperial – 6.0 L   Salmanazar – 9.0 L   Balthazar – 12.0 [...]

Detalii...

Taninul

Taninul

  Vinurile nu conțin tanin ca să fie bune acum, ci în speranța că el le va da un gust bun în viitor. Așa cum vinurile albe destinate învechirii au nevoie de aciditate când sunt tinere, taninul actionează ca un conservant ce mărește viața activă a marilor vinuri roșii.  Vinul este capabil să [...]

Detalii...

Dopurile naturale din plută și alternativele lor

Dopurile naturale din plută și alternativele lor

    În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale: fiind rezistent la umiditate și elastic, poate izola vinul de agenți externi, iar microporozitatea naturală permite schimbul de gaze. Pluta este și un tip de [...]

Detalii...

Dealurile Silagiului, tradiție viticolă și modernitate

Dealurile Silagiului, tradiție viticolă și modernitate

    Silagiu, localitatea din Banat înconjurată de dealuri pitorești și rodnice, a fost consemnată pentru prima oară în anul 1406, după care a apărut apare constant în documentele oficiale ale vremurilor, fie că zona a fost sub ocupație otomană sau austriacă.     Despre tradiția [...]

Detalii...

Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă

Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă

    Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază.   Un pahar este compus din:   •     baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția verticală a [...]

Detalii...

Cât vin am consumat în 2016?

Cât vin am consumat în 2016?

  Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Această [...]

Detalii...

Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite

Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite

  În 2016, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au exportat 744 milioane de litri de vin spumant. 62% din aceste exporturi (465 milioane de litri) au fost transferate către alte state membre ale UE, potrivit Eurostat.   Italia, Franța și Spania reprezintă 91% din exporturile de vinuri spumante ale statelor [...]

Detalii...

Vinul spumant și servirea acestuia

Vinul spumant și servirea acestuia

O sticlă de vin efervescent poate însemna sărbatoare, dar e și o armă periculoasă. Temperatura de servire: 6-10 grade   Dulceața Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt [...]

Detalii...

Temperatura corectă de servire a vinului

Temperatura corectă de servire a vinului

  Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea.   Vinurile albe și rose seci [...]

Detalii...

Aromele vinului

Aromele vinului

Aromele [...]

Detalii...

WINES OF ROMANIA - PURE EXPERIENCES
Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?