• Harta viticola a Romaniei
  • REVINO - Targ de vinuri Bucuresti 2018

Fetească neagră

 

Sinonime - Poamă fetei neagră, Păsărească neagră, Coadă rândunicii

 

Este considerat a fi un soi local, dacic, aflat de multă vreme în cultură pe suprafeţe însemnate în partea de sud a Moldovei şi în zona de est a Munteniei. În zilele noastre, se cultivă în toată țara, cât şi în afară graniţelor ţării.

 

Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici şi biaripaţi, iar boabele mijlocii, sferice şi asezate dens, au pieliţa violaceu închis, intens pruinată.

 

Deşi are o putere mare de creştere, este rezistent la ger, secetă şi putregai, Feteasca neagră are fertilitatea destul de scazută (uneori în jur de 30%). Din acest motiv, la tăierea în uscat se lasă o cantitate mai mare de lemn.

 

În podgoria Dealu Mare - Ceptura, Feteasca neagră ajunge la maturitate puţin înainte de merlot, în general după data de 15 septembrie, având o perioada de vegetaţie de aproximativ 160-170 de zile. Acest soi acumulează uşor cantităţi importante de zahăr (230 -240 g/l) şi  are o aciditate bună, de peste 7 g/l în acid tartric (dacă producţia nu depaşeşte 7-8 tone/ha).

Condiţiile propice pentru dezvoltarea acestui soi sunt oferite de versanţii însoriţi, unde acumulările de antocianii ajung la valorile optime pentru acest soi. Ciorchinii (rahisul), se maturizează greu în general, de aceea se impune o atenţie sporită la prelucrare.

 

Feteasca neagră se remarcă printr-o complexitate aromatică deosebită. În funcţie de tehnicile de vinificaţie, se pot obţine vinuri cu arome variate, de la gutuie salbatică, la fructe roşii de tipul mură neagră, afină sau prună coaptă. Din acest soi se pot obţine atât roze-uri deosebite, cât şi vinuri roşii ce pot fi învechite în lemn de calitate şi ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă, cu o tipicitate pronunţată.

 

Vinurile obţinute din Fetească neagră (roze sau roşu învechit), pot însoţi o gamă largă de produse culinare, de la vânat sau preparate exotice din carne roşie cu sos până la branză maturată sau ciocolată neagră.

 

Sursa: Aurel Rotărescu (vinificator Crama S.E.R.V.E. Ceptura)

 

Feteasca neagra

 

Feteasca neagra

 

Feteasca neagra

 

Feteasca neagra

 

Feteasca neagra

Turism viticol - harti