Mustoasa de Măderat este un soi autohton românesc de viță de vie, originar din satul Măderat și se cultiva în podgoria Miniș-Măderat, județul Arad.
Strugurele a luat denumirea de la zona în care este cultivat: Măderat.
În legătură cu acest soi există controverse privind originea. În literatura străină este acreditată ideea că Mustoasa de Măderat ar fi unul și același cu soiul unguresc Lampor Feher, sau că provine din acest soi.
Acest soi se caracterizează printr-o creștere viguroasă, lăstarii în vârstă de un an depășesc cu ușurință trei metri înălțime.
Este un soi autofertil ce se cultivă în plantații. Nu are nevoie de alte soiuri polenizatoare.
Strugurii cu o lungime de 15-18 cm, sunt puternic bătuți, la coacere boabele sunt deformate din cauza desimii, având o culoare verde-gălbui, cu puncte ruginii.
În general, Mustoasa de Măderat are o producție de struguri mijlocie, media fiind de 10.000 kg/ha.
Culesul are loc în a doua parte a lunii septembrie sau chiar la început de octombrie.
Având o aciditate destul de ridicată (aproximativ 6 g/l), vinurile se caracterizează prin multă prospețime și fructuozitate.
Datorită acidității de care dispun, vinurile Mustoasă de Măderat sunt ideale pentru prepararea spumantelor de calitate, dar si pentru obținerea distilatelor de vin.
Se recomandă să fie consumată mai ales ca aperitiv, datorită prospețimii și fructuozității. Se potrivește cu preparatele din pește, carne din pui sau curcan și brânzeturi moi.