Soi autohton cultivat majoritar în podgoria Odobești, dar și în podgoriile din restul țării, însă pe suprafețe mult mai mici. Face parte din așa-zisul sortogrup al Galbenei, alături de Zghihara de Huși și Galbena Neagră.
Sinonime
În Moldova, acest soi a mai fost cunoscut și sub denumirile: Galbenă de Căpătanu, Poamă Galbenă, Bucium de poamă galbenă. În Muntenia, acest soi a primit numele de Galbenă Grasă iar în Dobrogea, că urmare a ocupației turcești, soiul a purtat numele de Sars Izum.
Caracteristici strugure
Galbena de Odobești se recunoaște ușor după frunze. Acestea sunt întregi sau trilobate, iar nervurile principale sunt de culoare roșie-violet la bază frunzei. Galbena de Odobești este un soi auto-fertil și de aceea poate fi cultivat în plantații mari și pure. Rezultate bune se obțin când soiul este plantat în pante cu expoziție sudică unde se asigură mai mult căldură și lumină. Galbenă de Odobești este un soi viguros. Lăstarii acestui soi pot crește din primăvară pană în toamnă 3-4 metri și chiar mai mult. Coacerea strugurilor se desăvarseste în cursul lunii septembrie și în prima parte a lunii octombrie. Strugurii sunt aripați, cilindro-conici cu boabe dese, rotunde care au mărime mijlocie. Culoarea boabelor este în general galbenă cu tentă ruginie pe partea expusă la soare. Strugurii sunt mijlocii spre mari, greutatea lor ajungând pană la 350-400 g. Interesant de menționat este că boabele diferă că greutate. La strugurii mici boabele sunt mai grele decât la cei mari, ajungând pană la un gram diferentă. La cules, strugurii acumulează în medie 180–220 g/l zaharuri și prezintă o aciditate totală destul de ridicată cuprinsă între 4,5 și 6,0 g/l. Galbena de Odobesti dă recolte mari de struguri la hectar, respectiv o producție medie de cca. 16-20 to/ha putând ajunge chiar la cantităti maxime ce pot depăsi 23 to/ha.
Vinuri obținute
Din acest soi, se obțin de regulă vinuri semi-aromate, delicate, seci sau demiseci, cu o aciditate ce poate echilibra perfect conținutul de zaharuri reziduale. Această permite că prin vinificarea în demisec, să fie folosite zaharurile acumulate de strugure pentru a capta și a susține notele aromatice florale ale acestui soi, oferindu-i vinului și o durată de viață mai lungă.
Gustativ și olfactiv
Vinurile din Galbena de Odobesti au note delicate, florale și ierbare, susținute de zahărul rezidual și aciditatea echilibrată, în special în cazul celor vinificate că vinuri demiseci. Este vinul care aduce aminte de florile de primăvara, de frezii, viorele, toporași și de primul buchet de flori de câmp, de iarbă proaspăt cosită.
Este un vin plăcut, răcoritor și ușor băubil, în special când este consumat că vin proaspăt sau tanăr. Prin învechire în spații adecvate, acestui vin i se vor adăuga note oxidative, care-i vor conferi un plus de eleganță.
Asocieri culinare
- tartine de urdă cu verdețuri
- terină cu legume, cașcaval și șuncă din piept de curcan
- platou de brânzeturi cu caș proaspăt de vacă, capră sau oaie
- tocănite de legume cu carne de pasăre
- ghiveci de legume la cuptor
- tocănita de ciuperci cu smântână
- pilaf de orez cu legume
- rulouri de vinete cu piept de pui
- chiftele de dovlecei sau chiftele din cartofi noi cu mărar
- sufleu de broccoli
- crap la cuptor cu garnitură de legume
- file de salău cu piure de broccoli
- saramură de peste cu mămăligă
- paste sau paella cu fructe de mare
- grătare din carne de pasare, pește și legume
- guacamole
Sursă fotografii: Alina Iancu