Soi vechi românesc, cultivat de secole în podgoria Cotnari.
Caractere ampelografice: frunză adultă de mărime mijlocie, trilobată sau pentalobată, limbul frunzei de culoare verde închis, ușor gofrat, cu marginile răsfrânte spre fața superioară.
Floarea este hermafrodită pe tipul 5 si 6. Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici, cu boabele asezate des pe ciorchine.
Boabele sunt mijlocii, sferice, cu pieliță subtire de culoare verde-gălbui, pulpa zemoasa și gust ierbos.
În plantații există un biotip numit Ţârţâră, cu boabe neuniforme ca mărime, cu strugurii rari și capacitate mai mare de acumulare a zaharurilor.
Producția de struguri este de 12-14 tone/ha.
Soiul acumulează între190-200 g/l zaharuri, cu aciditate totală foarte bună.
Frâncușa este un soi sensibil la ger (-18°C...-20°C), rezistent la secetă și sensibil la făinare.
Frâncușa, vinul sec al podgoriei Cotnari, are o eleganță aparte, suplețe, note florale, fructuozitate și prospețime. Acestea ar fi doar câteva dintre însușirile pe care acest soi le dezvăluie consumatorilor.
Acompaniază bine mâncărurile din peste, dar și mâncărurile din carne de pasăre.
Sursa: George Malutan, vinificator
Fotografii Fenea Silviu