Macheta cadouri craciun

< INAPOI

OAMENI

Petro Vaselo, crama cu cel mai tânăr vinificator din România

 

Cum te plimbi prin centrul judeţului Timiş, la un moment dat, dai de o zonă împânzită de o vie minunată, Recaş. La 6 km de oraş, lângă un sat pitoresc, răsare o cramă nouă pe un pământ vechi în de-ale vinului, crama Petro Vaselo, denumită după sălășuirea care o găzduiește. Crama cultivă 42 hectare cu viță de vie, cea mai veche vie pe rod datând din 2005, iar cea mai tânără din 2009.

 

14994839749_53c39ea0e3_o (2000x1334)

 

Petro Vaselo este o vie certificată biologic unde strugurii, odată ajunși în pivniţă, trec prin două selecții manuale pentru a îndepărta orice mănunchi considerat impropriu. De-a lungul procesului de producție vinul este tratat în absența oricărui contact cu oxigenul; acest lucru le permite să ajungă la sfârșitul fermentației fără a adăuga nici un fel de antioxidant.

 

Tot la Petro Vaselo se produce, posibil, cel mai scump vin tânăr din România, PV Gran Cru – un cupaj din Cabernet Sauvignon şi Merlot. Vinul este produs printr-un proces de micro-vinificaţie (volumul de lucru este dublu), adus la o maturitate finolică avansată, din struguri culeşi manual, în mijlocul lunii noiembrie (deci foarte târziu) din cea mai bună vie a podgoriei. Strugurii sunt apoi atent selectionaţi, tot manual, iar vinul, nefiltrat, este fermentat în butoaie de stejar şi de salcâm frantuzesc. Am încercat această vedetă a vinurilor româneşti într-o degustare tematică despre care am povestit aici.

 

Scurtă biografie a cramei Petro Vaselo:

 

2002 – se înfiinţează compania Petro Vaselo. Investitorii sunt din Nordul Italiei şi au fost atraşi de pitorescul şi potenţialul locului când au trecut odată prin zonă, în interes de serviciu. Cele 172 de hectare pe care le-au astăzi, în total, au fost cumpărate de la peste 600 de proprietari “Unii nici nu ştiau să semneze, au pus amprenta”, povesteşte Ariana Negru, directorul comercial. “Pamântul era în paragină, dar via parcă l-a făcut să radieze din nou”.

 

2005 – prima plantaţie cu vie.

 

2009 - are loc prima recoltă care a fost vinificată în Italia, Montalcino.

 

2011 – crama este funcţională şi se procesează prima recoltă în crama proprie. Este şi primul an în care a venit Marco, iniţial ca asistent, astăzi cel mai tânăr vinificator din România.

 

Pe lângă vinuri, o altă parte interesantă la această crama din inima Banatului este echipa. Petro Vaselo este, probabil, crama cu cea mai tânăra echipă comercială şi cu cel mai “crud” vinificator, Marco Feltrin. Când i-am întrebat dacă vârsta nu prezintă un impediment pentru ei sau pentru percepţia oamenilor cu care lucrează, Marco mi-a raspuns zâmbind “Doar pentru bătrâni e o problemă să fii tânăr”.

 

Marco Feltrin este, la cei doar 26 de ani ai lui, un adevărat personaj. Dintr-un tată electrician şi o mamă asistentă, el a ales calea bunicului – lucratul cu natura. “M-a pasionat vinul pentru că bunicul meu avea o mică fermă şi facea vin în casă. Am facut primul meu vin la 14 ani, într-un butoi de plastic. Au iesit în jur de 300 de sticle pe care le-am îmbuteliat eu mecanic. Eram foarte mândru că un restaurant din zonă a cumpărat 50 de sticle. Acela a fost debutul meu în industria vinificaţiei.

Marco a absolvit liceul agroalimentar, cu specializare pe viticultură şi enologie, în patria prosecco-ului. La 17 ani s-a angajat într-o cramă mare din zonă care producea 60 milioane de sticle. La 19 ani, ajunsese să lucreze pe perioada recoltei în Piemonte la o cramă de renume, Albino Rocca, cunoscută pentru vinurile Barolo şi Barbaresco. Ulterior intră la facultatea de, evident, viticultură, apoi ajunge să lucreze în Burgundia. “În Burgundia am învăţat cum se fac vinurile din Pinot Noir şi Chardonnay. În acelaşi loc am învăţat că vinul trebuie să fie elegant ca o femeie. De unde vin eu, vinurile sunt foarte puternice. Aici am descoperit că vinul poate fi şi sensibil şi delicat.” În 2010 l-a trimis unul din profesori în Salinas Valley la Blackstone Winery. S-a întors în Italia să-şi ia licenţa, iar la scurt timp după, a fost chemat în România la Petro Vaselo de vinificatorul de atunci, un an şi ceva mai târziu, avea să devină vinificatorul rezident al cramei.

 

Scurt chestionar pentru Marco Feltrin:

 

Soiul preferat:

alb: Chardonnay

roşu: Zinfandel/Primitivo

 

Zona viticolă preferată: Burgundia

 

Cuvinte cheie pentru vin: echilibru, rotunjime, prospeţime.

 

Partea preferată din meserie: Fermentaţia alcoolică, pentru că, după parerea mea, este pasul cheie în vinificaţie.

 

Vinurile românești sunt... de o potenţialitate neexprimată la maxim şi nerecunoscută.

 

Consumatorul român de vin... trebuie să mai înveţe să iasă din clişee, însă, în ultima vreme, este tot mai curios.

 

CrameRomania.ro este... Îmi dau demisia şi vin cu voi şi iţi spun de pe drum ce este. Mi se pare formidabil ce faceţi. CrameRomania.ro este o bază de date foarte utile, iar ideea este fantastică. Până acum nu am mai văzut asta în România, iar faptul că e un proiect voluntar sprijinit în totalitate de voi, îl face cu atât mai extraordinar. Cred ca e util pentru crame că ne promovăm gratuit, dar şi pentru consumatori că, astfel, au deschidere către varietate.

 

Ce nu ştiam şi ne-a spus Marco: În Italia sunt doi producători care fac a doua fermentare a vinului în mare la 100 m adâncime prin metoda champenoise şi lasă sticlele acolo doi ani.

 

Petro Vaselo este o cramă construită din pasiune. Este drept că tot mai mulţi străini investesc în terenuri viticole la noi în ţară şi bine fac, salvează pământul şi scot ce e mai bun din struguri, respectând terroir-ul şi tradiţia românească. Mulţumim, Petro Vaselo, pentru încă o poveste frumoasă din vie.

 

Octombrie 2014

Alexandra Hash

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter