Există viață post pandemie și lucrurile vor intra în normal, pentru unele economii mai repede, pentru altele mai încet. Trebuie însă să păstram un echilibru, să ne adaptăm noilor măsuri economice și să ne stabilim un nou ritm în activitățile zilnice personale și profesionale.
Ariana Negru, reprezentant crama Petro Vaselo, ne spune despre filozofia cramei, trecerea la viticultura ecologică, dar și despre noutățile acestui sezon.
Vinul, echipa și filozofia Cramei Petro Vaselo?
Petro Vaselo este The soul of our soil. Pentru noi, Petro Vaselo este locul, vinul și ceea ce a devenit familia extinsă. Sperăm ca pentru consumatori să fie vinul și o stare, de bine preferabil.
În 2002, când am început, echipa noastră era mult mai mică și nu avea altceva decât pasiunea și convingerea că la un moment dat va avea ceva de spus în lumea vinurilor de calitate cu un brand Made in Romania.
Pe principiul less is more, filozofia este una simplă, cu cinci principii de bază: etică, pasiune, calitate, sustenabilitate și multă muncă.
De la bun început, sunteți producători de spumante? Ce game aveți și cărui public vă adresați?
Producem două categorii de spumante.
Metoda Charmat - credem că deja cunoscutele Bendis Nadir și Bendis Rose - spumante mai petrecărețe, prezente tot mai mult pe la festivaluri. Aici publicul țintă este clar unul tânăr sau, ca să nu creăm noi categorii de vârstă, mai bine le-am defini ca fiind pentru toți cei de peste 18 ani caracterizați prin clasica sintagmă Joie de vivre.
Metodă tradițională - Kotys și Kotys Millesime - spumante pentru iubitorii de metodă Champenoise, spumante complexe, elegante și versatile. La Kotys se poate încerca și experiența degorjarii, deoarece din fiecare an de recoltă se comercializează și sticle cu drojdiile păstrate înăuntru. Dorim ca această gamă, de ediții limitate, să fie un generator de experiențe pentru o elită pe care o definim cu un oxymoron, “clasică și nonconformistă”.
Vinurile BIO sunt din ce în ce mai solicitate, iar voi ați făcut acest pas. Ce înseamnă viticultura și vinurile ecologice?
Rolul viticulturii ecologice este de a produce struguri nealterați de anumite substanțe chimice, mai potriviți metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Tratamentele ecologice conțin mai multă masă organică, implică mai mult volum de muncă în vie însă astfel sunt evitate substanțe ce dăunează florei, faunei și nu în ultimul rând, sănătății consumatorilor.
Cu alte cuvinte în loc să se folosească pesticide de sinteză, care ajung direct în seva plantei, se folosesc numai produse de contact, că sulful sau zeamă bordoleza, care la prima ploaie nu mai rămân pe plantă, deci vor fi aplicate din nou. De asemenea viticultura ecologică se bazează mult pe “alianțe” în prevenția dăunătorilor. Nefolosind substanțe chimice flora și fauna își găsesc un echilibru propriu, așadar în plantăție sunt atrași și prădători ai dăunătorilor viei. Totul depinde de menținerea acestui echilibru care se poate păstra doar prin efort continuu.
În cramă abordarea e similară cu cea din vie, complet neinvazivă. De aceea calitatea depinde mult nu numai de măiestria tehnologilor, dar şi de utilaje speciale, cu atmosfera de azot, care facilitează că vinul să ajungă neoxidat în sticlă. Tehnologia de obținere a vinurilor ecologice folosește, indiferent de strugurii, macerarea-fermentarea pe boștină, în prezența taninului alimentar și a drojdiilor existente pe struguri sau a drojdiilor selecționate. La fel ca în vie, este interzisă folosirea anumitor compuși chimici folosiți în procesele de vinificație convenționale. Folosirea SO2 este redusă la minim, lipsind totalmente în procesul de macerare-fermentare.
Pentru a deveni ecologică, o podgorie trece printr-o perioadă de conversie, ce durează trei ani, timp în care se folosesc doar tratamente și îngrășăminte naturale. Tot acest proces este atent monitorizat de organisme europene certificate, care vor monitoriza constant și podgoria devenită deja certificată, iar mai apoi întreg procesul de vinificație. Există protocoale pentru toate fazele producerii vinului ecologic, de la plantă până la etichetă.
Frecvent suntem întrebați “De ce bio? Pentru că așa le puteți vinde mai scump?” și e firescă întrebarea până la urmă. Consumatorii, chiar dacă sunt iubitori de vin, până la urmă sunt din alte domenii de activitate, așadar nu înțeleg întru totul complexitatea întregului proces.
Răspunsul este unul simplu. Nu e nimic speculativ, ci doar pentru că ne pasă de mediul în care trăim, care pe zi ce trece dă semne tot mai multe că îi creăm un discomfort constant. Pentru că suntem ceea ce mâncăm și bem, așadar îmbrățișăm evoluția, tehnologia, însă până la punctul în care se poate întoarce împotriva noastră.
Trecem printr-o perioada dificilă, pandemia creată de coronavirus, cum v-a prins și care este situația actuală?
Bună întrebare. Din punct de vedere comercial ne-a prins într-un moment de expansiune, după care parcă cineva a apăsat pe un buton de freeze.
În situația actuală ne-am focusat pe online, de altfel fiind singurul canal rămas deschis dat fiind faptul că noi ne-am orientat de la bun început strict pe segmentul HoReCa. Partea bună e că via nu este foarte impresionată de acest COVID 19 și își continuă frumos evoluția, așa că ne dedicăm ei. Și e de bine. Viei îi priește atenția și nouă ne priește muncă în natură, respectând distanța evident.
Ce noutăți aveți în materie de vinuri și ce cum plănuiți să le lansați sau cum le-ați lansat în situația dată?
Am lansat, momentan tacit, un nou spumant, lărgind gama de spumante metoda tradițională. Era prevăzut un eveniment de lansare a tandemului Kotys - Kotys Millesime, chiar la început de pandemie, dar ne păstrăm energia pentru momentul încheierii acesteia și atunci foarte probabil evenimentul va avea dublă valență, prezentarea produsului și vom ciocni pentru încheierea izolării. Rămâne de văzut când se va putea întâmplă acest lucru.
Plănuim să lansăm un nou vin liniștit și aici putem spune că lărgim paleta de culori, pentru că, alături de Alb, Rose și Roșu de Petro Vaselo, va apărea și Negru de Petro Vaselo, un cupaj de Fetească Neagră cu Cabernet Sauvignon.
Totodată întreaga gamă va avea parte de un face lift. Ne doream o imagine mai îndrăzneață pentru aceste vinuri tinerești și sperăm să fi reușit. Rămâne să vedem în curând reacțiile.
Exportați vinuri pe mai multe continente? Care sunt vinurile care au prins cel mai bine la export și în ce țări? Au fost afectate și exporturile? Sau anulat din comenzi?
Da, exportăm în Europa, S.U.A., Canada. Fiecare piață are dinamicile și preferințele ei, dar în mod cert în top preferințe sunt, Ovaș, Melgis, Alb de Petro Vaselo, PV Gran Cru (atât cât este) și spumantele Bendis.
Comenzile la export în primul rând au fost afectate de blocajul din transporturi, iar pe când acestea s-au mai relaxat s-a blocat HoReCa.
Dar cum specialitatea noastră este partea plină a paharului la propriu, continuăm să o vedem și la figurat.
Ne-au plecat comenzi spre export la început de pandemie, spre Belgia, S.U.A. și am primit o comandă pentru Canada, dar cu livrare în septembrie.
Este cert că ritmul comenzilor în perioada următoare va fi mai scăzut, dar va exista viață post pandemie și lucrurile vor intra încet încet în normal, evident cu modificări de abordare din partea consumatorilor și implicit ulterior și ale noastre.
Vedeți o parte bună, sau o lecție de viitor pentru vinul după această situație? Ce trebuie să învățăm sau ce trebuie să facem?
Ce învățăm? Probabil în primul rând poate ar trebui să învățăm să nu mai uităm atât de repede. Ne-ar fi mai ușor să ne adaptăm la ceea ce ni se întâmplă dacă ne-am aminti că și în trecut, chiar dacă nu nouă, dar generațiilor anterioare li s-au întâmplat lucruri dramatice și au avut tăria să meargă mai departe. Uitând că au mai fost evenimente dramatice de-a lungul timpului, tindem să ne pierdem în propria panică.
În vremuri dificile, luciditatea și tenacitatea duc la acțiuni favorabile supraviețuirii.
Un gând pentru pasionații de vinuri?
În primul rând le mulțumim că există. Fără ei ceea ce facem noi nu ar mai avea același sens. Și nu în ultimul rând să se bucure cât de mult de partea plină a paharului, irelevant că e roșu, rose, orange sau alb, cu bule sau fără bule.
Alina Iancu
29.04.2020