< INAPOI

INFORMATII UTILE

Dopurile naturale din plută

În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale. Este rezistent la umiditate și elastic, poate izola vinul de agenți externi, iar microporozitatea naturală permite schimbul de gaze. Pluta este și un tip de material care permite vinului să trăiască și să se maturizeze în sticlă de-a lungul timpului.

 

 

dopuri

 

 

“Celulele microscopice ale plutei au o structură tip fagure, care conține un gaz foarte asemănător aerului, asigurând în mod natural, printre altele, calități precum elasticitatea, etanșarea, impemeabilitatea sau izolația fonică”, spun reprezentanții JGR Cork, producători de dopuri din plută.

 

Dopul este produs din coaja stejarului de plută (Quercus suber), un arbore care poate ajunge la 10 - 15 metri și poate trăi până la 200 de ani. Cele mai mari păduri de stejari de plută sunt în Portugalia, care este și cel mai mare producător de dopuri din plută. Obținerea unui dop de plută nu este deloc ușoară: recolta de coajă a stejarului se face abia când acesta a ajuns la 25 de ani, iar apoi se mai poate face abia peste nouă ani, pentru că stejarul trebuie să aibă destul timp să se regenereze. Stejarul de plută se mai cultivă și în Spania, Alger, Maroc, Franța, Italia și Tunisia.

 

 

Stejarul de pluta

 

Tipuri de dopuri din plută naturală

 

Pentru vinuri liniștite există dopurile clasice din plută naturală, care pot fi folosite pentru toate tipurile de vin (mai ales pentru cele din categoria premium, care se doresc a fi învechite) și ale căror proprietăți sunt enumerate mai sus. Dopul tehnic natural, foarte stabil și rezistent, este alcătuit dintr-un corp cilindric din pulbere sau microgranule de plută comasată și câte un disc de plută naturală la fiecare capăt.

 

Dopul din plută naturală colmatată este un dop de plută naturală cu un strat de praf de plută care îl astupă pentru o capacitate de etanșare mai mare.

 

Dopul de plută microaglomerată este obținut prin lipirea granulelor din plută de 0.52 și 1 mm, și are bune proprietăți mecanice și de etanșare, iar dopul de plută aglomerată este obținut prin presarea și lipirea granulelor de plută de 2 - 4 mm diametru. Ambele sunt recomandate pentru vinurile de consum curent.

 

Dopuri din pluta naturala

 

Dopul de plută microaglomerată

 

Dopuri capsulă cu filet (screw cap)

 

Produse din aluminiu, cu garnitură de saranex (un material plastic care acționează ca o protecție împotriva unor agenți precum oxigenul, vaporii de apă, mirosuri sau numeroși agenți chimici). dopurile cu filet (screw cap) sunt recomandate pentru vinuri tinere, pline, vii pentru că păstrează prospețimea și nu există riscul unui defect de dop. Sunt foarte populare în zona Australiei și a Noii Zeelelande, unde sunt folosite atât pentru vinurile roșii cât și pentru cele albe. Există și variante de dopuri cu filet pentru vinurile Prosecco sau alte spumante, care pot rezista la o presiune de 9 bar. Chiar dacă profesioniștii din domeniu le recunosc calitățile, consumatorii încă percep vinurile închise cu filet drept unele ieftine, deși nu este cazul mereu.

 

screw cap

 

Dopuri din sticlă (Vinolok)

 

Cu dopurile din sticlă, închizi și deschizi ușor sticla de vin ori de câte ori vrei, fără să mai folosești tirbușonul. Aceste dopuri sigilează ermetic sticla și reduc riscul de oxidare, păstrând aromele naturale ale vinului. Nu au nici un fel de influență asupra aromei, iar vinurile sigilate astfel în sticlă se dezvoltă mai lent.

 

vinolok

 

Dopuri sintetice

 

Arată ca un dopurile de plută și îi permit vinului să respire, dar sunt obținute din elastomeri. Aceste dopuri au apărut din nevoia de evita mucegaiul - pentru că plasticul nu poate fi atacat de mucegai, precum pluta naturală. Câteodată, vinurile cu dopuri sintetice pot căpăta o aromă chimică.

 

Când vine vorba de alegerea unui tip de dop pentru o sticlă de vin nu există un adevăr absolut. Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Important este ca atunci când cumperi o sticlă de vin să te asiguri că aceasta a fost depozitată corespunzător.

 

Alina Iancu

13/03/2018

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter