Puține băuturi evocă eleganța și celebrarea așa cum o fac vinurile spumante. De la momentele intime petrecute alături de cei dragi, până la evenimente fastuoase sau aniversări de neuitat, vinurile spumante sunt mereu acolo pentru a transforma clipa în magie.
Pentru momente festive și nu numai, vinurile spumante sunt asociarea ideală pentru brânzaturi. Aciditatea acestora completează bine grăsimea brânzeturilor, iar în funcție de cât de măturate și intense sunt brânzurile, trebuie ales vinul spumant.
Vinurile spumante care au la bază Chardonnay sunt întodeauana o alegere bună. Cu un caracter versatil, Chardonnay poate prelua o varietate de roluri, însă trebuie să luați în considerare stilul de vinificatie și de învechire al vinului pentru a echilibra gustul. Iar pentru că în România din ce în ce mai multe crame produc spumante, vă invităm să le descoperiți.
Indiferent care vă sunt preferințele în materie de brânzeturi maturate, la cramele din românia găsiți o varietate mare de spumante ce merg excelent cu acestea.
Brânzeturile tip Brie cu pasta moale și mucegai nobil alb
Brânzeturile tip Brie cu pastă moale și mucegai nobil alb merg bine cu spumante metoda clasică sau charmat din Chardonnay. Originare din Franța, aceste delicatese sunt obținute din lapte de vacă, iar procesul de maturare aduce arome subtile, de unt, nuci și note ușor pământii.
Recomandare vin românesc:
- Blanc de Blancs, Domeniile Panciu
- Carassia Blanc de Blancs, Crama Carastelec
- Muse Stars White, Cramele Recaș
- Rhein Blanc de Blancs, Domeniile Alexandrion
- Nadir, Crama Petro Vaselo
Recomandare brânză romanească: Floare de Colț, lapte de vacă, producător De Colțești - Torockoi.
Brânzeturile tip Camembert cu pastă moale și mucegai nobil alb
Brânzeturile tip Camembert cu pastă moale și mucegai nobil alb sunt apreciate pentru textura lor moale, aproape untoasă, și crusta delicată de mucegai nobil alb. Cu origini în regiunea Normandia, aceste brânzeturi sunt recunoscute pentru gustul lor bogat, cu arome complexe ce îmbină note de ciuperci, smântână și un subtil caracter pământiu.
Recomandare vin românesc:
- Crampoșie Selecționată, Crama Știrbey
- Cuvee Celest, Crama Villa Vinea
- Frâncușă Millesime, Cramele Cotnari
Recomandare brânză romanească:
- Camembert, lapte de vacă, producător Timian
- Camembert, lapte vacă, producător Manufactura de brânză (sezonier)
Mozarella sau Burrata
Pentru o brânză moale, dulce și ușor acidă precum Mozarella sau Burrata, asocierea ideală este un vin spumant cu structură medie și aciditate persistentă.
Recomandare vin românesc:
- Muse Stars Rose,Cramele Recaș
- Bendis, Crama Petro Vaselo
- Extravaganza Rose, Domeniile Averești
Recomandare brânză romanească:
Brânzeturile cu pasta semitare și tare din lapte de vacă
Brânză cu pastă semitare și tare, din lapte de vacă, tip clasicile și inconfundabilele Comte, Gruyere, Fontina, Asiago, sunt apreciate pentru textura fermă și gustul intens, complex. Obținute din lapte de vacă și maturate cu grijă pe perioade îndelungate, aceste brânzeturi dezvoltă arome bogate, cu note de alune, caramel și fructe uscate, care le fac inconfundabile.
Recomandări vinuri spumante românești:
- Cuvee Celest de la Villa Vinea
- Johanna de la Crama Bauer
- Crâmpoșie Selecționată de la Crama Avincis
- Rose Private Selection, Crama Liliac
Recomandări brânzeturi românești:
- Tekeroi, Extramaturată, lapte de vacă, producător Karpaten Milk
- Nature, Atelier, lapte de vacă, producător Hochland
- Nature, lapte de vacă, producător Manufactura de Brânză,
- Nature, lapte de vacă, producător Mesendorf
- Tilsit, lapte de vacă, producător Arkase
- Traian, lapte de vacă, producător TU
- Sârbova, lapte de vacă, Asociația Curtea Culorilor
Brânzeturile cu trufe
Dacă vă place brânza cu trufe sau sos de trufe adăugat, fie că vorbim de o brânză cu pastă moale sau tare, un spumant din metoda clasică ce a stat mai mult pe drojdii este o asociere bună.
Recomandări vinuri spumante românești:
- Kotys Millesime, Crama Petro Vaselo
- Johanna, Crama Bauer
- Blanc de Noir Extra Brut, Crama Budureasca
Brânză tare, tip Parmigiano Reggiano
Produs exclusiv în regiuni precum Parma, Reggio Emilia și Modena, Parmigiano Reggiano se remarcă prin textura sa granulată, fermă, și gustul intens, cu arome de nuci, unt și o ușoare note picante. Un spumant roșu din Lambrusco, lejer, din aceeași regiune este asocierea perfectă cu această brânză. Însă ți o serie de spumante albe, brut și extra brut.
Recomandare vin românesc:
- Carassia Blanc de Noir de la Carastelec
- Novac Rose Extra Brut de la Crama Știrbey
- Kotys de la Crama Petro Vaselo
Și cum am vorbit de spumant roșu, singura cramă din România unde gășiți astfel de spumant este la Domeniile Panciu, Spumantul Roșu Fantasia, o curiositate ce trebuie satisfăcută.
Fie că este proaspătă, cremoasă sau învechită, brânzeturile din lapte de capră dezvoltă diferite arome și texturi. Acestea merg bine cu spumante albe sau rose care au la bază Pinot Noir.
Recomandare vin românesc:
- Bendis Rose, Crama Petro Vaselo,
- Muse Stars Rose, Cramele Recaș
- Rose Private Selection, Crama Liliac
Producători de brânzeturi din lapte de capră:
- Horezu, producător Five Continents
- Clasic, producător Baier
- Clasic, producător Hărman
La brânzeturile din lapte de oaie, putem degusta Peccorino, Mancego, Ossau-Iraty și multe altele, însă România se mândrește cu brânza Horezu maturată sau extramaturată, unde vinul spumant, la cât de gras este laptele de oaie, este un musai. Astfel că un spumant metoda clasică din Fetească Regală, Crâmpoșie Selecționată sau Chardonnay sunt asocieri excelente.
Brânză cu mucegai albastru, tip Gorgonzola, Fourme d'Ambert sau Stilton
Un vin spumant dulce este cea mai bună asociere pentru brânzeturile cu mucegai albastru. În România, câteva vinuri spumante cu rest de zahăr ridicat găsiți la Domeniile Panciu și Podgoria Silvania.
Nu încheiem fără să vă spunem că brânza de burduf are o asociere foarte bună cu vinurile spumante, iar cea produsă de Zada este inconfundabilă.
Alina Iancu
27 decembrie 2024