Parcă niciun cuplu culinar nu e mai potrivit ca vinul și brânza. Dar ca în viață, într-o pereche, trebuie să existe chimie, asemănări și gusturi comune.
Când platoul cu brânzeturi ajunge pe masă, imediat te intrebi ce vin i s-ar potrivi. Daca vine la finalul mesei, e simplu: îl asociezi cu vinurile pe care le-ai avut alături de celelalte feluri de mancare. Dar, în gastronomia contemporană, brânzeturile nu mai sunt mâncate doar cu pâine la sfârșitul unei mese, așa cum dictează tradiția franceză, ci pot fi savurate ca aperitiv, desert sau în diferite preparate.
Una dintre regulile de asociere este că ceea ce crește împreună, merge împreună. Așadar, atunci când căutați un vin care să se asocieze cu o anumită brânză, încercați să le alegeți din aceeași zonă.
Asocierile se pot baza pe notele florale sau minerale ale brânzeturilor și vinului, dar își pot găsi echilibrul în structura și aroma acestora, care se alătură pentru o experiență completă.
Și un pont: asocierea brânzeturilor cu vinurile spumante permite plăceri gastronomice noi, îndrăznețe, dar foarte apreciate.
Mai jos găsiți câteva dintre asocierile de brânză și vinuri care ne-au plăcut nouă.
Brânzeturi proaspete (ex. Stracchino, Chevre, Selles sur Cher proaspătă, Caș, Buratta/Mozarella - pastă opărită)
- vinuri tinere albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală
- vinuri roșii: Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt, Novac
Brânzeturi moi maturate, crustă înflorită sau spalată (ex. Brie, Camembert, Epoisses, Livarot, Pont-l'Évêque, Munster, Langres, Scimudin)
- vinuri spumante albe metodele charmat sau clasică
- vinuri albe corpolente, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner
- vinuri roșii lejere, Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt, Novac
Brânza Langres din Champagne Ardene, în perioada maturării, are crusta spălată cu champagne. Cea mai potrivită asociere este cu Champagne, evident.
Brânzeturi cu mucegai albastru (ex. Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Bleu d'Auvergne, Roque River)
- vinuri de desert Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Busuioacă de Bohotin
- vinuri fortifiate Port, Tokay
Adăugați peste brânzeturile cu mucegai albastru puțină dulceață de gutui sau miere pentru un gust complex. Nu veți fi dezamăgiți.
Brânzeturi semi tari (ex.Cheddar, Monterey Jack, Gouda, Gruyère, Havarti, Morbier, Edam, Mimolette)
- vinuri albe corpolente, de ce nu puțin aromate: Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer
- vinuri roșii corpolente: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese
- vinuri de desert botritizate: Botrytis Riesling
- vinuri fortifiate: Port, Tokay
Brânzeturi tari (ex. Parmezan, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort)
- vinuri spumante albe și rose metodele charmat sau tradițională
- vinuri albe Chardonnay
- vinuri roșii corpolente: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Fetească Neagră
- vinuri fortifiate Muscat, Port
La o brânză Pecorino Toscano, merge perfect un Sangiovese. Apropo de asocierea de terroir.
La o brânză Manchego am asociat un Gewurztraminer, o Crâmpoșie Selecționată demidulce, dar și o Cava.
Brânzeturi proaspete Feta
- vinuri semi aromate și aromate: Riesling, Gevwurztraminer, Sauvignon Blanc, Fetească Regală
Brânzeturi tip Haloumi
- vinuri spumante albe metodele charmat sau tradițională
- vinuri aromate: Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer
- vinuri roșii corp mediu: Pinot Noir
Brânzeturi de capră
- proaspete și maturate moi merg perfect în asociere cu Sauvignon Blanc. La o brânză cremoasă tip Brie, merge perfect un spumant metoda clasică. În salate, sau cu diferite ierburi, vinurile seci rose din Merlot sau Pinot Noir sunt perfecte.
- maturate tip Gouda sau Cheddar, se poate asocia un Pinot Noir, Syrah ori Merlot.
Alina Iancu
19.11.2019