Numele companiei: SC DOMENIUL COROANEI SEGARCEA SRL
Adresă cramă/sediu: Str. Dealul Viilor, nr. 108, Loc. Segarcea, Jud. Dolj
Anul înfiinţării: 1884 / 2002
Poziţionare: Dealurile Olteniei
DOC: Segarcea
Numar de hectare: 300 Ha
Litri de vin îmbuteliaţi anual: 1 200 000 L
Cifra de afaceri: 21 600 000 Ron
Proprietari: Cornelia şi Mihai Anghel
Vinificatori: Cornelia Anghel şi Ghislaine Guiraud
Branduri de vin: S- Segarcea, Gama Elite, Gama Prestige, Gama Vardo, Colectia Principesa Margareta, Colecţia Minima Moralia, CXXV, Simfonie (magnum)
Soiuri de struguri: Muscat Frontignan, Fetească Albă, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Marselan, Touriga, Syrah, Viognier
Scurtă descriere a cramei: Domeniul Coroanei este o fabrică de vin care a fost înviata sub îndrumarea proprietarilor săi pasionaţi Mihai și Cornelia Anghel. Domeniul Coroanei este una dintre cele douăsprezece domenii pe care Casa Regală din România le-a avut în administrare în timpul lui Carol I, regele României, în 1884, prin decizia Parlamentului. Vinăria a fost construită în 1904.
Domeniul Coroanei Segarcea se intinde peste un terroir binecuvântat, cu sol aspru şi soare arzător, ca o îmbinare de înalt caracter uman și natura caldă, generoasă. Segarcea se află pe paralela 44º numită „paralela vinurilor de calitate”, Cultura viţei de vie este favorizată aici de condiţiile pedo-climatice, viile fiind plantate pe ultimele dealuri care se întind înainte de Dunăre, într-un amfiteatru format de fluviu, Carpaţi şi Munţii Balcani. Aceste dealuri au constituit în trecut un bazin de mare, din care s-a ridicat un piedestal de calcar, peste care s-a suprapus un strat de cernoziom.
În primii ani, la Segarcea a fost infiintată o pepinieră de viţă de vie, unde se cultivau 60 soiuri. Ulterior a luat naştere plantaţia de viţă de vie, pe o suprafată de 300ha. Între 1906 – 1908, pe baza proiectului a doi arhitecţi români, Iosif Exner şi Jean Pompilian, s-a ridicat crama, sub coordonarea lui Ştefan Fagădău. A fost una dintre primele construcţii din beton armat din România. Construită în formă de cruce greacă, aceasta folosea principiile vinificarii gravitaţionale şi purta însemnele Coroanei: blazonul familiei regale şi cununa de crini regali, care ii împodobeau intrarea.
Sub administrarea Casei Regale domeniul a înflorit, iar calitaţile terroir-ului au început sa fie recunoscute. Prin decretul Consiliului de Ministri din mai 1929, arealul viticol de la Segarcea este decretat ca “având dreptul să se obţina vinuri cu denumire de origine controlată”. Calitaţile vinurilor de la Segarcea au facut impresie bună de-a lungul timpului la concursuri internaţionale de profil. În perioada în care Temistocle Jugureanu se ocupa de elaborarea vinurilor, produsele erau premiate cu medalii de aur la concursuri precum cel de la Paris, din 1936.
După o jumătate de secol de comunism care a modificat profund arhitectura plantaţiei, centralizând suprafeţele cultivate şi favorizând productivitatea în detrimentul calitaţii, după o perioadă post-comunistă de nepăsare, Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat chiar de ziua regalitaţii, pe 10 mai 2002, de familia Anghel, care, prin întreaga investiţie, a urmărit readucerea la viaţă a valorilor regale şi a celor mai înalte standarde de elaborare a vinului, de care Regele ar fi fost pe deplin mulţumit.
Date de contact:
Domeniul Coroanei Segarcea, Cornelia Anghel
Tel: +40 251 210 516
E-mail: info@domeniulcoroanei.ro
Website: www.domeniulcoroanei.com