Adresă cramă/sediu: Sat Carastelec, 604, jud. Sălaj
Anul înfiinţării: 2006 (plantare 2011, finalizare cramă, prima recoltă: 2013)
Poziţionare: Podgoria se află în regiunea viticolă Crișana, județul Sălaj, sat Carastelec. Este o zonă unde sunt prezente toate condițiile indispensabile pentru a produce vinuri spumante de calitate: climat răcoros, sol argilos cu roci cristaline, mică, expunere sudică. Plantarea soiurilor nobile de viță de vie a fost realizată în 2011 pe 22,4 hectare compacte deasupra satului Carastelec. Soiurile plantate au fost alese luând în considerare terroir-ul şi misiunea cramei de a produce vinuri spumante. Pe lângă soiuri tradiționale folosite pentru șampanizare avem câte 3 hectare de Feteasca Regală, şi Rieslingul de Rhin. Pinot Noirul este soiul portdrapel al cramei, ocupă aproape jumătate din versanți și arată tipicitatea soiului pe deplin. Pinot Noirul oferă complexitate și corp vinurilor spumante, fructuozitate vinurilor petiante, iar ca vin roșu poartă finețea și eleganța roșiilor de stil burgund.
DOC: Crişana
Numar de hectare: 22.4 Ha
Proprietari: grup de investitori din România și Ungaria
Vinificator: ing. Bereczki Csaba
Branduri de vin:
În portofoliu Cramei Carastelec sunt trei branduri: CARASSIA este numele spumantelor obţinute prin metoda tradiţională, adică cu fermentare și maturare în sticlă; vinurile petiante FRIZA sunt obținute fără adăugare de bioxid de carbon; VINCA este gama de vinuri liniștite;
FRIZA: Friza White - petiant, Friza Rose - petiant
VINCA: VINCA Theresia Rhein Riesling, VINCA Sophia Barrique, VINCA Benedict Pinot Noir
CARASSIA: Blanc De Blancs Brut, Classic Brut, Rosé Brut
Soiuri de struguri: Pinot Noir, Fetească Regală, Rhein Riesling, Pinot Gris.
Scurtă descriere a cramei:
Crama Carastelec este prima cramă de generația nouă din România gândită, proiectată și realizată pentru producție de SPUMANTE METODĂ TRADIȚIONALĂ și vinuri efervescente. În cazul vinurilor spumante fiecare pas de la recoltă, a doua fermentație și maturare îndelungată în sticlă, remuage, degorjare și pănâ la etichetare se întâmplă în propria cramă. Vinurile petiante se obțin printr-o singură fermentație, cu saturarea bioxidului de carbon din propria fermentație - metoda Asti - vinurile astfel obținute având un conținut de alcool mai scăzut, un rest de zahăr plăcut care accentuează fructuozitatea vinului și oferă o efervescență fină, naturală. Crama de procesare, o clădire semiînfundată care folosește energie regenerabilă se află în imediata apropiere a plantației, un element chintesențial în procesarea strugurilor folosite pentru vinuri spumante.
Contact:
Mátyás Amália
Tel: +40 740 040 777
Email: info@carastelecwinery.com
Website: www.carastelecwinery.com