Macheta cadouri craciun

< INAPOI

CRAME / CRAMA COTNARI

CRAMA COTNARI

Adresă cramă: Loc. Cotnari, Com. Cotnari, Jud. Iaşi

 

Adresă sediu: Str. Castel, Nr. 1, Loc. Cotnari, Com. Cotnari, Jud, Iaşi

 

Anul înfiinţării: 1991

 

Poziţionare: Podgoria Cotnari

 

DOC: COTNARI

 

Numar de hectare: aprox. 1.400 Ha

 

Proprietar: Asociatia “Viţă de Vie” Cotnari

 

Vinificator: ing. Viorel Andronic

 

Branduri de vin:

Gama Cotnari Clasic: Grasă de Cotnari, Tamâioasă Românească, Frâncuşă, Fetească Albă, Cătălina, Casa de piatră

Gama Selecţii: Blanc, Chateau, Frâncuşă

 

Soiuri de struguri: Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Francuşă

 

Scurta descriere:

Podgoria Cotnari face parte din regiunea viticolă a Podişului Moldovei şi este una din cele mai renumite podgorii din România.

 

În ceea ce priveşte vechimea podgoriei Cotnari, primele dovezi care să ateste cultivarea viţei de vie pe aceste meleaguri se află pe dealul Cătălina, unde cu peste 2.000 de ani în urmă era întemeiată o cetate traco-getică. În această cetate au fost descoperite dovezi care arată că locuitorii ei se înteletniceau cu cultivarea viţei de vie şi producerea vinurilor.

 

Chiar dacă, asa cum este bine ştiut, ulterior regele Burebista a ordonat defrişarea plantaţiilor cu viţă de vie, tradiţia a continuat în aceste zone şi s-a dezvoltat. (vinurile reprezentau “aurul lichid” care îi atrăgeau pe cuceritori).

 

Referinţe istorice despre viile din zona Cotnari întâlnim şi perioada domnitorului Petru Aron, când se găsesc primele dovezi scrise despre viile de la Cotnari. În perioada domniei lui Stefan cel Mare, podgoria atinge o dezvoltare fără precedent, atât prin mărimea suprafeţelor cultivate, cât şi prin calitatea vinurilor obţinute. În a doua parte a secolului XVI, Cotnariul, cu “peste 3.500 de fumuri”, era unul din cele mai cunoscute târguri ale Moldovei.

 

Tot în această perioadă, respectiv în 1562, este înfiinţat primul colegiu din Moldova, Schola Latina, de către domnitorul Despot Voda.

 

În prezent, suprafaţa de viţă de vie aparţinând SC Cotnari SA este de aproximativ 1400 Ha. Pe această suprafaţă sunt cultivate doar soiuri autohtone de struguri: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Tămâioasă Românească şi Frâncuşă, în proporţii aproximativ egale. Cotnariul este singura podgorie în care s-au păstrat exclusiv soiuri autohtone, după invazia filoxerei din perioada anilor 1890.

 

Majoritatea plantaţiilor sunt vii tinere şi au fost înfiinţate începand cu anii 2006-2007.

 

Capacitatea de depozitare a cramei este de aproximativ 20.000.000 l vin. De asemenea, crama Cotnari se mândreşte cu o colecţie impresionantă de vinuri de vinotecă, având în total aproximativ 1.000.000 de sticle, din care cea mai veche sticlă de vin pastrată la învechire este din 1956.

 

Persoana de contact/date de contact:

 

Ștefan Chirițescu

 

 

Telefon: +40 724 323 161

 

Website: www.cotnari.ro

 

Coordonate GPS: 47.350763, 26.955235

 

CRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARICRAMA COTNARI

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter