Numele companiei: Vinifera Eco Zem SRL
Adresă cramă: Loc. Teaca, nr. 93, Jud. Bistrița-Năsăud
Adresă sediu: Loc. Teaca, nr. 93, Jud. Bistrița-Năsăud
Anul înființării: 2013
Poziționare: Transilvania, Bistriţa-Năsăud, Teaca
DOC: Lechința - Teaca
Numar de hectare: 13 Ha
Litri de vin îmbuteliați anual: 50.000 L
Proprietar: Zaig & Engelhardt
Vinificator: Zaig Eckehardt
Branduri de vin: EWA, ZAIG, Eckehardt
Soiuri de struguri: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Fetească Albă, Fetească Regală
Scurtă descriere a cramei:
Ţinutul celor şapte cetăţi, SIEBENBURGER, ţinutul saşilor, în zona celei mai nordice dintre ele, Bistriţa, se dezvoltă o mică podgorie cu vinuri alese. Venirea saşilor în jurul anilor 1260, atestată documentar încă din 1430. Cărturarul german Johannes Troster declară în cartea “Das Alt und neu Teutsche Dacia”, Nurenberg, 1666, că vinurile din Teaca (Tekendorf) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.
În epoca modernă, la începutul anilor ’60, viticultura şi vinificaţia modernă au fost introduse în centrul viticol Teaca sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990 viticultura din zonă intră într-un declin accentuat.
Ȋn 2013, unul dintre ultimii saşi din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să unească tradiţiile săseşti de acum câteva secole, cu tehnologie modernă şi un amalgam de idei vechi şi noi, împletind tehnica şi tehnologia nouă, cu arta, încercând să păstreze amprenta locului şi a oamenilor.” Din 2022 se alătură şi Engelhardt. Ȋmpreună vor duce mai departe, faima minunatelor vinuri, de sorginte germană, din Teaca, Bistriţa-Năsăud.
Casa de vinuri Zaig se află în localitatea Teaca. Avem 13 hectare de viță de vie nobilă, plantată în 2013. Este o cramă de familie cu o capacitate de producție de până la 700 HL de vin. Metoda folosită la obținerea vinului este cea clasică-modernă. La fermentație utilizăm doar vase din inox, cu control termic, iar pentru maturare folosim bariq-uri din stejar.
Crama dispune de o hală cu rezervoare din inox pentru fermentarea mustului proaspăt, o incintă pentru păstrarea vinului, precum şi o hrubă destinată maturării. Vrem să păstrăm și viile vechi care, chiar dacă nu sunt cele mai profitabile pentru că necesită muncă destul de meticuloasă, le păstrăm pentru a ține o punte de legătură între generații – cea veche și generația nouă. Din soiurile vechi am păstrat Feteasca Albă, Muscat Ottonel, Neuburger și Traminer.
Istoria vinului săsesc din Bistriţa, merge, ȋncrezătoare, mai departe!
Date de contact:
Zaig Eckehardt
Telefon: +40 727 225 330
E-mail: eckezaig@gmail.com, viniferaecozem@gmail.com
Website: www.zaig.ro