• ReVino Bucharest Wine Fair
  • Harta viticola a Romaniei

Zghihară de Huși

 

Cultivat în Județul Vaslui, soiul are cele mai multe sinonime din România (Zghihară Galbenă, Zghihară verde bătută, Poamă de Huși, Poamă molodovenească, Ghihară, Galbenă de Huși, Poamă zosonească, Poamă vinoasă de Huși).

 

Strugurii de culoare verzui-galben, se coc la sfarșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie, dar nu ajung la o concentrație mare de zaharuri, rar depășind 170-180 g/l. Producția de struguri este mare, între 15 și 17 t/ha.

 

Vinurile au o culoare verde cu nuanțe gălbui, nu posedă o aromă primară anume. Gustul lor este acrișor, cu o nuantă de măcriș.

 

Tarie alcoolică de 11-12 grade, aciditatea este ridicată, de 5-6 g/l.

 

Un soi ce se recomandă a fi băut tânăr.

 

Din Zghihară se pot prepara vinuri spumante.

 

Olfactiv și gustativ: miros de crud, măr verde proaspăt tăiat, carcel de viță de vie;

 

Poate fi servit cu carne albă și roșie, mâncărurile pe bază de legume. Este un bun digestiv.

 

Sursa: Claudiu Crețu (vinificator)

 

Alți struguri albi: Crâmpoșie, Crâmpoșie Selecțtionată, Creață (Riesling de Banat), Galbenă de Odobești , Iordană (Iordovană), Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Plăvaie, Tămâioasă Românească, Șarbă.



Turism viticol - harti
Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?