• ReVino Bucharest Wine Fair
  • Harta viticola a Romaniei

Plăvaie

 

Strugure PlavaieEste soi românesc, autohton, cultivat în zona Moldovei, mai ales în Vrancea.

 

Plăvaia este un strugure de mărime mare, formă cilindrică, puțin aripat. Strugurii sunt foarte compacți, la maturitate boabele, presându-se între ele, devin deformate și turtite lateral. Pe partea expusă la soare, boabele sunt verzi-gălbui, slab rumenite, cu numeroase puncte ruginii, cu aciditate 5.5–6 g/litru (în must).

 

Se culeg târziu la începutul lunii octombrie, acumulând aproximativ 180-200 g de zahăr la litrul de must.

 

Culoare boabe galben–verzui.

 

Vinurile obținute sunt seci, ușoare, plăcute, fine.

 

Tărie alcoolică de 10.5–11.8 grade, aciditate medie 5–5.5 g/l.

 

Strugurele este ideal pentru obținerea vinurilor seci, atât vinuri de masă cât și vinuri IG, producerea de vin materie primă pentru spumante și distilate.

 

Soi neutru în aromă, fin, ușor și plăcut („de cursă lungă”).

 

Recomandat a fi băut tânăr.

 

Poate fi servit: cu mâncăruri ușoare, pește, brânzeturi.

 

Sursa: Valentin Sercovschi (vinificator)

 

Alți struguri albi: Crâmpoșie, Crâmpoșie Selecțtionată, Creață (Riesling de Banat), Galbenă de Odobești , Iordană (Iordovană), Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Tămâioasă Românească, Șarbă, Zghihară.



Turism viticol - harti
Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?