• Harta viticola a Romaniei
  • REVINO - Targ de vinuri Bucuresti 2018

Șarbă

 

Soi obţinut la SCDVV Odobeşti, județul Vrancea, prin fecundarea liberă a soiului Riesling Italian, a fost omologat în 1972. Este plantat predominant în Vrancea.

 

Șarba este un strugure  de mărime mijlocie, tronconic, cu boabele dispuse compact şi cu peduncul scurt şi lignificat, bobul este mijlociu, sferic, cu pieliţa groasă colorată galben-verzui are miezul zemos, discret aromat, cu aciditate 7-7.5 g/l (în must).

 

Se culege la sfârsitul lunii septembrie, acumulând aproximativ 220-240 g zahăr/ l de must.

 

Tărie alcoolică de 11–12 grade, aciditate medie 5.5–6 g/l.

 

Olfactiv şi gustativ: arome intense de trandafir, busuioc, flori de tei, miere de albine, toate delicate şi în acelaşi timp persistente atât în gust cât şi în postgust, uşor, puţin acid, proaspăt.

 

Este un soi semi-aromat, iar vinul este ușor, puțin acid, proaspăt şi este recomandat a fi băut tânăr.

 

Poate fi servit cu gustări, peste, moluşte, raci, ficat de raţă sau gâscă, brânză de capră, asparagus cu anghinare, ciuperci şi carne albă.

 

Sursa: Valentin Sercovschi (vinificator)

 

Strugure Sarba

 

 

Alți struguri albi: Crâmpoșie, Crâmpoșie Selecțtionată, Creață (Riesling de Banat), Galbenă de Odobești , Iordană (Iordovană), Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Plăvaie, Tămâioasă Românească, Zghihară.

Turism viticol - harti