Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

OAMENI

Ghislain Moritz: „Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susținerea conjugală”

ZNAL4840 (2000x1334)

 

Acum aproape patru ani, Valeriu Stoica ţinea discursul de inaugurare a Cramei Avincis, din care îmi amintesc clar ca picătura de vin partea cu etimologia denumirii: “A vine de la Andreea, fiica noastră. V vine de la Valeriu, care sunt eu. I vine de la Irinel, soţia mea. VIN vine de la vinul pe care sper că-l veţi bea cu plăcere în această zi. VINCIS evocă ideea de victorie, de învingere, cu trimitere la limba latină. Și cu asta vreau să vă spun că cine va bea vinul nostru, astăzi și de aici încolo, va învinge întotdeauna.”

 

După ce a povestit despre istoria locului, Valeriu şi Irinel Stoica şi-au prezentat oamenii cu care lucrează în cramă, echipă din care ne-au rămas în minte, în mod special, Ghislain Moritz, enologul cramei, şi superba sa soţie, Angela Prado, Marketing Manager.

În 2011, Ghislain era cel mai tânăr vinificator la una dintre cele mai frumoase crame din România, crama AVINCIS. Toată lumea era cu ochii pe el, însă nu s-a lăsat intimidat şi a reușit să producă vinuri care astăzi poartă medalii cu mândrie.

Pentru că v-am obișnuit să așternem aici conversaţiile cu oameni interesanţi, am stat de vorbă și cu Ghislain, pentru a afla povestea lui completă.

 

Care este povestea ta, cum ai ajuns vinificator în România?

 

Povestea mea cu vinul începe în Burgundia, unde am absorbit şi căpătat filozofia vieţii de acolo, cum ar fi: respectul pentru terroir şi vie, respectul pentru vin şi gastronomie, dar şi modestia în degustare. După 4 ani şi jumătate de experiență în Burgundia, setea mea de aventura în lumea vinului a crescut în același timp cu oportunitățile de călătorie care mi s-au oferit.

Porțile unei crame cu vinuri de înaltă calitate mi s-au deschis în Portugalia: Conceito – Rita Ferreira. Acolo am învățat metodele de vinificare tradiționale portugheze (vinuri de Porto) şi metodele moderne de vinificaţie din Bordeaux (şefa mea a fost stagiara în Chateau de Denis Dubourdieux).

În Portugalia, viaţa mă uneşte cu Familia Stoica. Ei își căutau un oenolog pentru crama care era încă în construcţie. Aşa am ajuns în primăvara anului 2010 pe pământul de la Drăgăşani şi acolo am rămas.

 

La început, vinurile cramei Avincis au fost puse la îndoială din cauza vârstei tale fragede, însă tot au reuşit să impresioneze. Cum crezi că influenţează vârsta calitatea muncii, în general?

 

În meseria de vinificator, cred că sunt trei factori care pot avea o influenţă asupra calității muncii: simţurile, cunoştinţele şi experienţa. Toți cei trei factori sunt legaţi unul de celălalt şi sunt influenţaţi de cel mai important element dintre toate: motivaţia.

Astfel, părerea mea este că vârsta este mai puţin importantă decât celelalte elemente. Dovedit!

 

Cu ce crama internaţionala ai compara Avincis?

 

La nivel arhitectural, multe crame moderne au aplicat conceptul pe care îl regăsim în stilul arhitectural Avincis. Una dintre ele, care poate fi un pic mai apropiată este Artesa, în Napa, însă fără partea tradiţională care a fost păstrată la Avincis, respectiv Conacul Vila Dobruşa.

 

Ce aduc nou vinurile cramei Avincis într-o industrie despre care se spune deja că ar fi supra-saturată?

 

Într-o piață saturată, consumatorul întotdeauna se va îndrepta către vinurile în care are încredere. Noi ne păstrăm această poziționare: calitate constantă în fiecare an, chiar dacă asta înseamnă că în anii mai puţin buni trebuie să nu scoatem un vin din cauză că strugurii n-au fost pe măsură.

 

Unde iţi găseşti inspiraţia?

 

Într-o sticlă de vin. Fiecare vin care mă dă peste cap, adică mă impresionează, mă inspiră!

 

Care sunt cele mai importante unelte ale unui vinificator?

 

Prima unealtă ar fi strugurii de bună calitate! A doua, în ordinea importanței, ar fi susţinerea conjugală ;-)

 

Cum ai descrie terroir-ul Drăgăşaniului? 

 

Fiind cu faţa la râul Olt, terroir-ul Drăgășanului prezintă mai multe faţade:

Când bate briza Oltului, expunerea Estică produce vinuri albe minerale, pe când expunerea de Vest, susținută de vânturile puternice, beneficiază de razele soarelui mai intense, ideale pentru coacerea strugurilor roşii.

Solul argilos combinat cu venele calcaroase şi în anumite părți, nisipoase, se leagă cu influenţa râului Olt. Împreună cu climatul temperat continental, zona permite o concentrație polifenolică optimă pentru soiurile locale şi occidentale.

Vinurile obținute în zona Drăgășani, sunt, în general, corpolente cu o aciditate bună și cu o anumită eleganță.

 

Ce demersuri din industria vinului românesc iţi plac şi ce ai mai adăuga?

 

Asociaţia Producătorilor de Vinuri din Drăgăşani este o idee ușor ieșită din comun pentru piaţa românească. Îmi place că proprietarii au înţeles că unirea pentru promovarea regiunii Drăgăşani este o investiţie într-o imagine de marcă pentru viitor.

Oriunde, în Italia, Franța sau Spania, asta ar fi o iniţiativă susținută de stat sau de județ. Din păcate însă, lipsa de interes a statului pentru dezvoltarea noastră este o piedică suplimentară pentru cramele din Asociație.

 

Cum ai compara vinurile româneşti cu cele din țările cu tradiţie în vinificare (Franţa, Spania, Italia etc.)? Crezi că au vreo şansă să urce în topul calitativ de consum al Europei sau chiar mai departe?

 

Calitatea vinurilor româneşti începe să fie constantă şi apreciată, mai nou şi în străinătate. Dar ca să ajungem în topul calitativ de consum al Europei sau chiar mai departe, ne trebuie puţin mai mult decât calitatea vinurilor, ne trebuie o imagine calitativă care să atragă interesul pentru vinurile româneşti. Asta înseamnă marketing şi publicitate susţinute de autorităţile române. Şi din păcate mi se pare că va trebui să mai așteptăm pentru aşa ceva.

 

Angela Prado, Avincis WineryScurt chestionar pentru Ghislain Moritz: 

 

Soiul preferat: alb: Fetească Regală

  roşu: Negru de Drăgăşani

Zona viticolă preferată (oriunde în lume): Burgundia

Cuvinte cheie pentru vin: Echilibrul

Partea preferată din meserie: Controalele de maturitate.

Vinurile românești sunt... interesante şi în dezvoltare.

Consumatorul român de vin... este curios.

Industria de vin din România este... atipică şi în căutare.

CrameRomania.ro este... un proiect curajos şi foarte necesar.

 

Ghislain şi-a formulat încheierea interviului într-un citat de Salvador Dali: Qui sait déguster ne bois plus jamais de vin mais goûte des secrets. (Ro: Cel care ştie să deguste, nu numai că bea vinul, dar îi gustă şi secretele.)

 

Mai multe informații despre crama Avincis, aici.

 

Avincis Winery

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter