Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

OAMENI

Adrian Filiuță: Titlul de Master Sommelier presupune nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări, călătorii și ambiția de a nu renunța

 

Adrian Filiuta Master Sommelier

 

Plecat de mai bine de zece ani din țară, Adrian Filiuță, somelier stabilit în Sydney, a primit de curând titlul de Master Sommelier (MS), unul dintre cele mai importante titluri care se pot obține în lumea vinului.

 

Cum a fost plecarea din țară și ce a însemnat pentru dumneavoastră?

 

Sunt plecat din țară de vreo 10 ani. Inițial, plecasem să lucrez pe vase de croazieră, fiind o oportunitate extraordinară de a călători și de a cunoaște persoane din diverse culturi și naționalități. A durat aproape doi ani (două contracte), timp în care am trecut prin aproape 40 de țări și am descoperit și pasiunea pentru călătorit. De acolo, am plecat în Londra pentru aproape doi ani, iar de acolo am ajuns în Sydney, Australia. Iubesc România și m-am gândit să revin, însă, sincer având în vedere situația în care e acum țara noastră, cred că e mai greu.

 

Cum ce vă ocupați în prezent?Adrian Filiuta Master Sommelier

 

Lucrez ca Senior Sommelier la Merivale. Avem o echipă de peste 20 de somelieri condusă de Franck Moreau (primul Master Sommelier din Australia). Merivale este o companie de familie cu un portofoliu impresionant de restaurante, baruri și hoteluri. Sunt creditați cu remodelarea industriei ospitaliere din Sydney. Mai multe detalii găsiți pe merivale.com.au 

 

Care este povestea dumneavoastră cu vinul?

 

De mic îmi aduc aminte că vinul era tot timpul pe masă. Bunicii mei au avut multă vie și mergeam în fiecare an în vacanță la cules.

 

Însă, în Londra, lucrând la un restaurant cu o listă de vinuri amplă am descoperit cu adevărat frumusețea lumii vinului și am dezvoltat o pasiune pentru vin. Îndrumat de către alt MS, am început să studiez la Wine and Spirits Education Trust. Mai târziu, după ce m-am stabilit în Australia, am aflat de Court of Masters Sommeliers (CMS).

 

Ce înseamnă titlul Master Sommelier și care a fost procesul prin care ați trecut pentru a-l obține?

 

Master Sommelier (MS) este împreună cu Master of Wine (MW) unul dintre cele mai înalte titluri care se pot obține în lumea vinului. CMS este o organizație non-profit care are principal scop educația și menținerea standardelor înalte în tot ce înseamnă servirea vinului. Examenul de MS se desfășoară o dată pe an și pentru a aplica trebuie să treci mai întâi printr-o serie de examene de la intro până la advanced. Examenul în sine constă în trei probe - teorie, degustare și practică.

 

În cei 40 de ani de activitate, sunt mai puțin de 250 de MS în toată lumea. Astăzi CMS este împărțită între branșa americană care acoperă America de Nord și de Sud și cea din Europa care acoperă restul lumii. Court of master sommeliers

 

Ce a presupus pentru mine? Un efort semnificativ care cere pasiune, dăruire și ambiția de a nu renunța. Nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări și călătorii în diferite zone viticole. În același timp, parcursul a fost extraordinar, am cunoscut multe persoane minunate de la care am învățat și care m-au inspirat.

 

Momentan, sunt într-o vacanță prelungită și călătoresc prin Europa, Japonia și USA. Următorul pas e să mă întorc în Sydney anul viitor, unde voi continua lucrul la Merivale, compania se va extinde mult în următorul an așa că va fi o perioadă foarte interesantă.

 

Cunoașteți piața cramelor mici și mijlocii din România? Cum se vede din Sydney?

 

Relativ sunt la curent cu ce se întâmplă pe piața din România. Cramele mici, dinamice au un impact pozitiv în educarea consumatorului. În Australia, vinurile românești sunt aproape necunoscute.

 

Ce soi de strugure din zona României credeți că are cel mai mare potențial calitativ?

 

Cu siguranța Feteasca Neagră! Purpura Valahica de la Davino este unul dintre cele mai bine vinuri românești pe care le-am gustat până acum. Sper ca producătorii să realizeze acest lucru și să investească mai mult în munca de cercetare pentru acest soi. Are potențialul să pună România înapoi pe harta internațională a vinului.

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter