Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

EVENIMENTE

Prima Verticală de Solo Quinta și Cuvee Überland

 

La mijlocul lunii martie, Cosmin Grozea și Nicusor Cazan au organizat prima degustare verticală de Solo Quinta și Cuvee Überland, la restaurantul Bon din centrul vechi al Bucurestiului. Prin verticală se ințelege degustarea aceluiași brand de vin, din ani diferiți. Cu vin din propriile colecții și cu șarmul caracteristic, Cosmin a deschis degustarea cu Sole Chardonnay 2013, apoi a servit vinurile din verticală, împerecheate. Solo Quinta 2013 cu cel din 2012 pentru a putea fi comparate, iar Solo Quinta 2010, diva serii, a fost servit singur, pentru a ne putea bucura de toata splendoarea lui.

Degustare Solo Quinta si Cuvee Uberland

Solo Quinta este un cupaj neobișnuit, între patru soiuri albe și un soi roșu vinificat în alb, care se schimbă în fiecare an în funcție de strugurii care dau cea mai bună performanță în acel sezon. Ideea numelui a venit de la cele cinci soiuri implicate și de la simfonia de arome pe care au compus-o. Varianta 2013 a fost cupajată din soiurile Chardonnay, Muscat, Feteasca Regala, Viognier și, soiul roșu, Cădarcă.

 

Cei mai buni dintre cei mai buni struguri se regăsesc aici, în cupajul Solo Quinta. O dovedește faptul că a ajuns în listele de vin a câtorva dintre cele mai bune restaurante din lume, încununate cu stele ale Ghidului Michelin (Maze, restaurantele lui Gordon Ramsay), sau o arată Marea Medalie de Aur (pentru cel mai bun vin alb sec din concurs) câstigată la Vinalies Internationales 2011, important concurs internațional de vinuri din Franța. Asfel, Solo Quinta a reușit să pună România pe harta mondială a vinurilor premium, fiind, probabil si la ora actuală, vinul roânesc cu cea mai importanta distincție internațională acordată vreodată.


Verticala de Cuvee Überland a reușit și ea sa uimească pe toata lumea. Evoluția vinurilor a fost spectaculoasă. Servit, la fel, pe perechi, incepând cu 2012 și terminând cu anul 2006, Cuvee Uberland este dovada palpabilă cum că un vin devine mai bun odată cu vârsta. Reflectoarele au căzut pe anii 2006 si 2007, iar din sală se auzeau remarci precum „spectaculos”, „incredibil”, „ce vinuri avem in România”. Nu vă voi da notele de degustare ale vinurilor, in schimb vă invit să le degustați. Vă avertizez, insă, sunt destul de greu de găsit.


Degustare Solo Quinta si Cuvee Uberland

Cât despre povestea perlei negre de la Cramele Recas, Cuvee Uberland, această începe în 2005, când vinificatorul australian Hartley Smithers și-a dorit parcele de vie cu un nivel de coacere ridicată a strugurilor, o idee destul de greu de realizat in România. Astfel, Hartley a căutat foarte atent parcele de absolut top în Recaș. Le-a găsit în zona numită de localnici Überland (“valea de peste deal”), cu conditii de sol și microclimat dovedite ulterior ca fiind excepționale. Strugurilor de aici li s-a aplicat o tehnică folosită in Australia pentru vinurile dulci, cane cutting, unde o parte din corzile fiecarui butaș de vie sunt taiate când au ajuns strugurii la maturitatea normală. Apoi, strugurii sunt lasați să se usuce în vie intre două și trei săptămâni, până sunt aproape de stafidire, realizând o concentrare a aromei și a zahărului din care rezultă un vin mult mai robust, mai interesant, mai aromat, mai altfel. După un an, cu curajul căpătat în urma succesului pe care l-a avut primul Cuvee Überland, a fost realizat primul vin în stil Amarone, din 100% vie taiată, Cuvee Überland 2007.



Eticheta vinului este inspirată după povestea unui schwab de 90 de ani, herr Haier, care a crescut în Recaș. Schwabul, în vizită la crama, a povestit despre cum erau viile in Recaș, când orașul era sat schwabesc, înainte de comunism. Pe atunci, erau aproximativ 250 de hectare de vie plantate de schwabi, iar dealul Überland a fost una dintre cele mai apreciate parcele de vie, timp de mai bine de 200 de ani.

Astazi, Cuvee Überland este un cupaj care se supune regulii de aur a tuturor cupajelor: sa obțină ceea ce este mai bun de la fiecare soi care participa, dar astfel încât soiurile sa se ingemaneze, sa formeze un tot unitar. Ei bine, acest vin – de un roșu burgund intens și dens – nu pare sa fie construit, este coerent și integrat, puternic și expresiv, complex, dar catifelat și prietenos. Este un vin care merită tratat cu atenție și rabdare, pentru ca se deschide în multe trepte, în fiecare dintre ele oferind ceva nou de descoperit. Lucrat cu grija și cu dragoste paternă de catre Hartley Smithers, vinul obținut este apoi “educat” în baricuri, pentru a se hrani cu aromele lemnului.



 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter